TALUPOJATOIDUD - VANAKOOLI RETSEPTE
PULJONGID
LIHAPULJONG
1 kg kondiga liha
1,5-4 l vett
Keeta madalal
kuumusel 3-4 tundi, riisuda vaht. Pehmenenud liha korjata välja, konte keeta
edasi. Maitsejuured (porgand) lisada tund enne keetmisaja lõppu. Valminud
puljong kurnatakse.
KALAPULJONG
Kiisa, ahvenat,
koha, haugi
Vett
Veini
Võid
Porrulauku,
peterselli, sibulat, porgandit
Keeta madalal
kuumusel 20-30 minutit.
KANAPULJONG
Kanakonte,
kanajalgu
Vett
Porrulauku,
peterselli, sibulat, porgandit
Keeta madalal
kuumusel 1-1,5 tundi, kurnata.
KÖÖGIVILJAPULJONG
Sellerit,
rooskapsast, lillkapsast, herneid, kaunu, tomateid, pastinaaki, porrut,
sparglit või teisi köögivilju. Mida rohkem erinevaid, seda parem maitse.
Vett
Keeta madalal
kuumusel kaane all 1-2 tundi, kurnata.
SEENEPULJONG
Seeni
Pärast vahu
koorimist porgandit, sibulat
Vett
Keeta madalal
kuumusel 20-30 minutit.
SUPID
BORŠ
2,5 l vett
500 g kondiga
liha
500 g peeti
300 g värsket
kapsast
1 porgand
1 petersell
1 sibul
100 g
tomatipüreed
1 spl jahu
3 spl võid
2 tl suhkrut
2 spl äädikat
hakitud rohelist
peterselli
hapukoort
Keeta kondilihast
puljong. Peedid puhastada, riivida, lisada äädikas ja kuumutada võis. Lisada
puljong, suhkur, tomatipüree ja kuumutada. Keevale puljongile lisada kapsaribad
ja kuumutatud peedid ning keeta. Enne valmimist lisada eelnevalt kuumutatud
jahu. Maitsestada soola, suhkru, hakitud peterselliga. Serveerida hapukoorega.
VÄRSKEKAPSASUPP
2,5 l vett
500 g kondiga
loomaliha
800 g värsket
kapsast
500 g kartulit
100 g kaalikat
1 porgand
1 petersellijuur
1 sibul
1 porru
hapukoort
hakitud rohelist
peterselli v tilli
Keeta puljong.
Värske kapsas ribadeks, kartulid ja kaalikad pesta ja tükeldada. Keevale
puljongile lisada keemise järjekorras kaalikad, porgand, kapsas ja kartulid.
Keeta, maitsestada soolaga. Serveerida hapukoore ja hakitud maitserohelisega.
HAPUKAPSASUPP
2,5 l vett
500 g sealiha
700 g hapukapsast
2 porgandit
2 peterselli
1 sibul
pool klaasi
tomatipüreed
1 spl jahu
2 spl võid
hapukoort
soola, suhkrut
Keeta puljong.
Hapukapsas kuumutada või ja vähese veega, lisada hakitud porgand ja
tomatipüree. Kui kapsad pehmed, lisada need keevasse puljongisse. Jahu kuumutada rasvas ja lisada supile.
Maitsestada soola ja suhkruga. Serveerida hapukoorega.
RASSOLNIK
2,5 l vett
500 g kondiga
liha
700 g kartulit
1 petersell
jupike sellerit
1 sibul
2 porrut
200 g
marineeritud kurke
100 g
hapuoblikaid v noori spinatilehti
100 g kruupe
seaneeru või
-südant
hapukoort
hakitud
maitserohelist
Keeta puljong.
Neer v süda kupatada, keeta ja tükeldada. Kurgid koorida, tükeldada. Oblikad v
spinat pesta, lõigata ribadeks. Keevale puljongile lisada kruubid, kartulid,
spinat. Keeta. Lisada tükeldatud neer ja lõpuks kurgid. Maitsestada soolaga.
Serveerida hapukoore ja maitserohelisega.
SELJANKA
2,5 l vett
500 g kondiga sealiha
200 g vasikaliha
200 g loomaliha
100 g sinki
100 g viinereid
200 g neeru
200 g sibulaid
200 g
marineeritud kurke
50 g oliive
100 g
tomatipüreed
2 spl võid
1 sidrun
hapukoort
Keeta puljong.
Neer kupatada ja keeta, liha kuumutada, keeta ja tükeldada. Kuumutada või,
pruunistada hakitud sibul ja tomatipüree. Kurgid koorida ja tükeldada. Kurgid
keeva puljongisse, lisada sibul tomatipüreega, oliivid, keeta. Seejärel lisada
vasikaliha, loomaliha, neerud, sink, viinerid, sidrunimahl. Maitsestada soola
ja maitserohelisega.
HERNESUPP
2,5 l vett
600 g suitsuribi
200 g herneid
1 sibul
1 petersell
1 porgand
2 spl võid
Herned leotada
üleöö. Suitsuribi koos leotatud hernestega keema, supijuured puhastada,
kuumutada võis, lisada supile 20-30 minutit enne lõppu. Maitsestada, serveerida
röstitud saiakuubikutega.
KALASUPP
2,5 l vett
800 g kala
(tursk, ahven, kiisk vmt)
500 g kartulit
1 sibul
1 petersell
1 porru
0,5 l piima
1 spl jahu
1 spl võid
hakitud
maitserohelist
Kala puhastada,
panna keema külma veega, lisada supijuured. Kala tõsta 20-30 min pärast välja,
puljong kurnata, lasta uuesti keema, lisada kartul, pehmele kartulile
pruunistamata jahu, keeta, lõpuks lisada uuesti kala. Serveerimisel lisada
hakitud maitserohelist.
PIIMASUPP MANNAGA
1,6 l piima
1 klaas mannat
soola
võid
(magusale supile
suhkrut ja kaneeli)
Piim keema,
lisada pidevalt segades peene joana manna, keeta 5-10 minutit. Maitsestada.
FRIKADELLISUPP
Frikadellide
valmistamiseks:
300 g
seguhakkliha
2 spl riivsaia
1 muna
1 spl koort
2 spl vett
soola
valget pipart
paprikapulbrit
Supiks:
2,5 l vett
500 g kondiga
liha
600 g kartulit
2 porgandit
1 petersell
1 sibul
1 porru
hakitud
maitserohelist
Valmistada
frikadellisegu, lasta seista. Keeta puljong. Pesta ja tükeldada porgandid ja
kartulid ning tõsta need keemisjärjekorras (porgand enne) keeva puljongisse.
Seni vormida frikadellid. Kui kartul peaaegu pehme, lisada frikadellid ja
keeta, kuni supp valmis. Maitsestada soola, pipra ja maitserohelisega.
KARTULISUPP MAKARONIDEGA
2,5 l vett
500 g kondiga
liha
800 g kartulit
100 g makarone
1 porgand
1 petersell
1 sibul
1 porru
hakitud
maitserohelist
Keeta puljong.
Keevasse puljongisse porgand, kartul ja makaronid. Lõpuks lisada kuumutatud
sibul ja jahu. Maitsestada ja lisada maitserohelist.
OASUPP
2,5 l vett
200 g ube
300 g suitsuliha
200 g kartulit
1 sibul
soola
3 spl hapukoort
Oad pesta ja leotada, panna keema
leotusveega. Lisada suitsulihakamar, sibul ja veidi soola. Keeta peaaegu
pehmeks ja lisada siis suitsuliha ja tükeldatud kartulid. Serveerida soovi
korral hapukoorega.
NÕGESESUPP
2,5 l vett
500 g kondiga
liha
800 g noori
nõgeseid
300 g
hapuoblikaid (või sidrunimahla)
1 porgand
1 petersell
2 porrut
1 spl jahu
2 spl võid
2 muna
4 spl hapukoort
hakitud rohelist
peterselli
Keeta puljong.
Nõgesed pesta ja keeta vees pehmeks, hakkida, lisada keevasse puljongisse.
Oblikad pesta ja hakkida, lisada puljongisse. Kui oblikaid pole, võib lisada
sidrunimahla v sutsakas sidrunhapet. Lisada võis pruunistatud jahu. Võib lisada
nelki. Maitsestada. Serveerida keedetud muna, hapukoore ja hakitud
maitserohelisega.
OBLIKASUPP
2,5 l vett
500 g kondiga
liha
800 g
hapuoblikaid
1 porgand
1 petersell
2 porrut
1,5 klaasi piima
5 muna
hakitud
maitserohelist
Keeta puljong.
Oblikad pesta ja hakkida, lisada keevasse puljongisse. Keeta. 2 muna kloppida
lahti, lisada piim ja valada ettevaatlikult suppi. Maitsestada. Serveerida
ülejäänud keedetud munadega ja hakitud maitserohelisega.
KARTULIPÜREESUPP
2,5 l vett
500 g kondiga
liha
1,2 kg kartulit
1 porgand
1 petersell
1 väiksem sibul
2 porrut
2 spl jahu
2 spl võid
2 muna
1,5 klaasi piima
Keeta puljong.
Kartulid keeta väheses vedelikus pehmeks, püreestada. Keevale puljongile lisada
pruunistamata jahu ja püreestatud kartul. Keeta. Munad kloppida lahti, segada
piimaga, valada puljongisse. Maitsestada soola ja võiga. Serveerida röstitud
saiakuubikutega või pirukate kõrvale.
KÕRVITSAPÜREESUPP
2,5 l vett
500 g kondiga
liha
800 g kõrvitsat
1 porgand
1 petersell
1 väiksem sibul
2 spl jahu
2 spl võid
1,5 klaasi piima
2 muna
Keeta puljong.
Kõrvits puhastada, keeta väheses vedelikus ja püreestada. Keevale puljongile
lisada kõrvits, pruunistamata kuumutatud jahu ja piima-munasegu. Serveerida
röstitud saiakuubikutega.
LILLKAPSAPÜREESUPP
2,5 l vett
500 g kondiga
liha
800 g lillkapsast
1 porgand
1 petersell
1 porru
3 spl jahu
4 spl võid
1,5 klaasi piima
2 muna
Keeta puljong.
Lillkapsas keeta väheses vedelikus ja püreestada. Puljongile lisada
lillkapsapüree, pruunistamata kuumutatud jahu, piima-munasegu. Serveerida
pirukate või võileibadega.
KANAPÜREESUPP
2,5 l vett
1 kg kanakonte
lihaga
porgand
petersell
väiksem sibul
3 spl jahu
2 spl võid
1,5 klaasi piima
2 muna
Keeta puljong.
Kanaliha keeta, kurnata, püreestada ja kuumutada võis, lisada keevale
puljongile, lisada lahtiklopitud muna-piimasegu, pruunistamata kuumutatud jahu.
Maitsestada.
TOMATIPÜREESUPP
2,5 l vett
500 g kondiga
liha
700 g värskeid
tomateid
porgand
petersell
sibul
porru
2 spl riisi
2 spl jahu
2 spl võid
hapukoort
Keeta puljong. Tomatid
püreestada. Riis keeta. Keevale puljongile lisada tomatipüree, keedetud riis,
pruunistamata kuumutatud jahu. Maitsestada soola ja hapukoorega. Serveerida
soojade võileibadega.
No comments:
Post a Comment