Monday, May 1, 2017

Talupojatoidud vanast retseptivihikust. Puljongid ja supid

TALUPOJATOIDUD - VANAKOOLI RETSEPTE

PULJONGID

LIHAPULJONG

1 kg kondiga liha
1,5-4 l vett

Keeta madalal kuumusel 3-4 tundi, riisuda vaht. Pehmenenud liha korjata välja, konte keeta edasi. Maitsejuured (porgand) lisada tund enne keetmisaja lõppu. Valminud puljong kurnatakse.

KALAPULJONG

Kiisa, ahvenat, koha, haugi
Vett
Veini
Võid
Porrulauku, peterselli, sibulat, porgandit

Keeta madalal kuumusel 20-30 minutit.

 KANAPULJONG

Kanakonte, kanajalgu
Vett
Porrulauku, peterselli, sibulat, porgandit

Keeta madalal kuumusel 1-1,5 tundi, kurnata.

KÖÖGIVILJAPULJONG

Sellerit, rooskapsast, lillkapsast, herneid, kaunu, tomateid, pastinaaki, porrut, sparglit või teisi köögivilju. Mida rohkem erinevaid, seda parem maitse.
Vett

Keeta madalal kuumusel kaane all 1-2 tundi, kurnata.

SEENEPULJONG

Seeni
Pärast vahu koorimist porgandit, sibulat
Vett

Keeta madalal kuumusel 20-30 minutit.



SUPID

BORŠ

2,5 l vett
500 g kondiga liha
500 g peeti
300 g värsket kapsast
1 porgand
1 petersell
1 sibul
100 g tomatipüreed
1 spl jahu
3 spl võid
2 tl suhkrut
2 spl äädikat
hakitud rohelist peterselli
hapukoort



Keeta kondilihast puljong. Peedid puhastada, riivida, lisada äädikas ja kuumutada võis. Lisada puljong, suhkur, tomatipüree ja kuumutada. Keevale puljongile lisada kapsaribad ja kuumutatud peedid ning keeta. Enne valmimist lisada eelnevalt kuumutatud jahu. Maitsestada soola, suhkru, hakitud peterselliga. Serveerida hapukoorega.

VÄRSKEKAPSASUPP

2,5 l vett
500 g kondiga loomaliha
800 g värsket kapsast
500 g kartulit
100 g kaalikat
1 porgand
1 petersellijuur
1 sibul
1 porru
hapukoort
hakitud rohelist peterselli v tilli

Keeta puljong. Värske kapsas ribadeks, kartulid ja kaalikad pesta ja tükeldada. Keevale puljongile lisada keemise järjekorras kaalikad, porgand, kapsas ja kartulid. Keeta, maitsestada soolaga. Serveerida hapukoore ja hakitud maitserohelisega.

HAPUKAPSASUPP

2,5 l vett
500 g sealiha
700 g hapukapsast
2 porgandit
2 peterselli
1 sibul
pool klaasi tomatipüreed
1 spl jahu
2 spl võid
hapukoort
soola, suhkrut

Keeta puljong. Hapukapsas kuumutada või ja vähese veega, lisada hakitud porgand ja tomatipüree. Kui kapsad pehmed, lisada need keevasse puljongisse.  Jahu kuumutada rasvas ja lisada supile. Maitsestada soola ja suhkruga. Serveerida hapukoorega.

RASSOLNIK

2,5 l vett
500 g kondiga liha
700 g kartulit
1 petersell
jupike sellerit
1 sibul
2 porrut
200 g marineeritud kurke
100 g hapuoblikaid v noori spinatilehti
100 g kruupe
seaneeru või -südant
hapukoort
hakitud maitserohelist

Keeta puljong. Neer v süda kupatada, keeta ja tükeldada. Kurgid koorida, tükeldada. Oblikad v spinat pesta, lõigata ribadeks. Keevale puljongile lisada kruubid, kartulid, spinat. Keeta. Lisada tükeldatud neer ja lõpuks kurgid. Maitsestada soolaga. Serveerida hapukoore ja maitserohelisega.

SELJANKA

2,5 l vett
500 g kondiga sealiha
200 g vasikaliha
200 g loomaliha
100 g sinki
100 g viinereid
200 g neeru
200 g sibulaid
200 g marineeritud kurke
50 g oliive
100 g tomatipüreed
2 spl võid
1 sidrun
hapukoort

Keeta puljong. Neer kupatada ja keeta, liha kuumutada, keeta ja tükeldada. Kuumutada või, pruunistada hakitud sibul ja tomatipüree. Kurgid koorida ja tükeldada. Kurgid keeva puljongisse, lisada sibul tomatipüreega, oliivid, keeta. Seejärel lisada vasikaliha, loomaliha, neerud, sink, viinerid, sidrunimahl. Maitsestada soola ja maitserohelisega.

HERNESUPP

2,5 l vett
600 g suitsuribi
200 g herneid
1 sibul
1 petersell
1 porgand
2 spl võid



Herned leotada üleöö. Suitsuribi koos leotatud hernestega keema, supijuured puhastada, kuumutada võis, lisada supile 20-30 minutit enne lõppu. Maitsestada, serveerida röstitud saiakuubikutega.

KALASUPP

2,5 l vett
800 g kala (tursk, ahven, kiisk vmt)
500 g kartulit
1 sibul
1 petersell
1 porru
0,5 l piima
1 spl jahu
1 spl võid
hakitud maitserohelist

Kala puhastada, panna keema külma veega, lisada supijuured. Kala tõsta 20-30 min pärast välja, puljong kurnata, lasta uuesti keema, lisada kartul, pehmele kartulile pruunistamata jahu, keeta, lõpuks lisada uuesti kala. Serveerimisel lisada hakitud maitserohelist.

PIIMASUPP MANNAGA

1,6 l piima
1 klaas mannat
soola
võid
(magusale supile suhkrut ja kaneeli)

Piim keema, lisada pidevalt segades peene joana manna, keeta 5-10 minutit. Maitsestada.

FRIKADELLISUPP

Frikadellide valmistamiseks:
300 g seguhakkliha
2 spl riivsaia
1 muna
1 spl koort
2 spl vett
soola
valget pipart
paprikapulbrit

Supiks:
2,5 l vett
500 g kondiga liha
600 g kartulit
2 porgandit
1 petersell
1 sibul
1 porru
hakitud maitserohelist

Valmistada frikadellisegu, lasta seista. Keeta puljong. Pesta ja tükeldada porgandid ja kartulid ning tõsta need keemisjärjekorras (porgand enne) keeva puljongisse. Seni vormida frikadellid. Kui kartul peaaegu pehme, lisada frikadellid ja keeta, kuni supp valmis. Maitsestada soola, pipra ja maitserohelisega.

KARTULISUPP MAKARONIDEGA

2,5 l vett
500 g kondiga liha
800 g kartulit
100 g makarone
1 porgand
1 petersell
1 sibul
1 porru
hakitud maitserohelist



Keeta puljong. Keevasse puljongisse porgand, kartul ja makaronid. Lõpuks lisada kuumutatud sibul ja jahu. Maitsestada ja lisada maitserohelist.

OASUPP

2,5 l vett
200 g ube
300 g suitsuliha
200 g kartulit
1 sibul
soola
3 spl hapukoort

Oad pesta ja leotada, panna keema leotusveega. Lisada suitsulihakamar, sibul ja veidi soola. Keeta peaaegu pehmeks ja lisada siis suitsuliha ja tükeldatud kartulid. Serveerida soovi korral hapukoorega.

NÕGESESUPP

2,5 l vett
500 g kondiga liha
800 g noori nõgeseid
300 g hapuoblikaid (või sidrunimahla)
1 porgand
1 petersell
2 porrut
1 spl jahu
2 spl võid
2 muna
4 spl hapukoort
hakitud rohelist peterselli

Keeta puljong. Nõgesed pesta ja keeta vees pehmeks, hakkida, lisada keevasse puljongisse. Oblikad pesta ja hakkida, lisada puljongisse. Kui oblikaid pole, võib lisada sidrunimahla v sutsakas sidrunhapet. Lisada võis pruunistatud jahu. Võib lisada nelki. Maitsestada. Serveerida keedetud muna, hapukoore ja hakitud maitserohelisega.

OBLIKASUPP

2,5 l vett
500 g kondiga liha
800 g hapuoblikaid
1 porgand
1 petersell
2 porrut
1,5 klaasi piima
5 muna
hakitud maitserohelist

Keeta puljong. Oblikad pesta ja hakkida, lisada keevasse puljongisse. Keeta. 2 muna kloppida lahti, lisada piim ja valada ettevaatlikult suppi. Maitsestada. Serveerida ülejäänud keedetud munadega ja hakitud maitserohelisega.

KARTULIPÜREESUPP

2,5 l vett
500 g kondiga liha
1,2 kg kartulit
1 porgand
1 petersell
1 väiksem sibul
2 porrut
2 spl jahu
2 spl võid
2 muna
1,5 klaasi piima

Keeta puljong. Kartulid keeta väheses vedelikus pehmeks, püreestada. Keevale puljongile lisada pruunistamata jahu ja püreestatud kartul. Keeta. Munad kloppida lahti, segada piimaga, valada puljongisse. Maitsestada soola ja võiga. Serveerida röstitud saiakuubikutega või pirukate kõrvale.

KÕRVITSAPÜREESUPP

2,5 l vett
500 g kondiga liha
800 g kõrvitsat
1 porgand
1 petersell
1 väiksem sibul
2 spl jahu
2 spl võid
1,5 klaasi piima
2 muna



Keeta puljong. Kõrvits puhastada, keeta väheses vedelikus ja püreestada. Keevale puljongile lisada kõrvits, pruunistamata kuumutatud jahu ja piima-munasegu. Serveerida röstitud saiakuubikutega.

LILLKAPSAPÜREESUPP

2,5 l vett
500 g kondiga liha
800 g lillkapsast
1 porgand
1 petersell
1 porru
3 spl jahu
4 spl võid
1,5 klaasi piima
2 muna

Keeta puljong. Lillkapsas keeta väheses vedelikus ja püreestada. Puljongile lisada lillkapsapüree, pruunistamata kuumutatud jahu, piima-munasegu. Serveerida pirukate või võileibadega.

KANAPÜREESUPP

2,5 l vett
1 kg kanakonte lihaga
porgand
petersell
väiksem sibul
3 spl jahu
2 spl võid
1,5 klaasi piima
2 muna

Keeta puljong. Kanaliha keeta, kurnata, püreestada ja kuumutada võis, lisada keevale puljongile, lisada lahtiklopitud muna-piimasegu, pruunistamata kuumutatud jahu. Maitsestada.

TOMATIPÜREESUPP

2,5 l vett
500 g kondiga liha
700 g värskeid tomateid
porgand
petersell
sibul
porru
2 spl riisi
2 spl jahu
2 spl võid
hapukoort

Keeta puljong. Tomatid püreestada. Riis keeta. Keevale puljongile lisada tomatipüree, keedetud riis, pruunistamata kuumutatud jahu. Maitsestada soola ja hapukoorega. Serveerida soojade võileibadega.

Allikas: mu 20 aastat vana retseptivihik, mis oleks vaja üleni netti kolida, lõpuks on 21. sajand :) 
Fotod: internetist 








No comments:

Post a Comment