Monday, October 1, 2018

Herbert Freiberg/Raidna kirjutis Laidoneri juubeliraamatus 1934



Käisin õhtul otsimas lisainfot Herberti kohta ja nõutasin RR-st lugeda suure ja paksu nahkköites raamatu aastast 1934, "Johan Laidoner. Mälestusi kaasaeglasilt" (1934, Tallinn), mille Laidoneriga kokkupuutunud sõbrad ja kaaslased panid kokku Laidoneri 50. juubeliks trükiarvuga 4500 eksemplari, kui mälu ei peta. Soliidne üllitis, peaks mainima, mitu-mitusada lehekülge lugemist paljude ja paljude Laidoneri kaasaegsete ühiskonnategelaste ja ohvitseride mälestustega.

Peaasjalikult huvitas mind eelkõige kolonel Herbert Freibergi (alates 1936 Raidna) kirjutis, mille võib leida ülalnimetet raamatus lehekülgedelt 305-311 ja mille avaldamise ajal 1934 oli Freiberg veel kolonelleitnandi auastmes. Freiberg/Raidna elukäik on põhijoontes kirja pandud siinsamas blogis eraldi sissekande all.

Freibergi kirjutis Laidoneri juubeliraamatus sai üles pildistatud ja ripub huvilistele nüüd üleval siin kui Eesti Wabariigi kõrgema ohvitseri kirjatöö stiilinäide. Raamatu tiitelleht on sissejuhatuseks. Laidoneri üks ideid oli see, et väiksel riigil nagu Eesti olgu sõjavägi pigem väike, aga väga hästi haritud. Herbert näikse seda põhimõtet täiesti toetavat. Ise oli ta pidevalt õppiva ohvitseri musternäide, Reaalkooli poiss, üks diplom Eesti Kõrgemast Sõjakoolist 1926, teine Prantsuse Kõrgemast Sõjakoolist 1931, lisaks õpingud Tartu Ülikooli õigusteaduskonnas 1932-34.












No comments:

Post a Comment