Monday, October 1, 2018

Olukorrast Eesti autoturul aastal 1936 :)



Sattusin taas raamatukogus vanades üllitistes kaevama. Silma jäi armastusväärne ja ehteestlaslik artikkel sellest, kes ikka Eestis millise autoga ringi sõidab. Pildistasin üles, ehk huvitab kedagi veel. Tegelikult käisin otsimas lisainfot vendade Freibergide/Raidnate (Herbert/Aarne/Paul) kohta, nemad on siin artiklis ka ära mainitud kui Adlerite omanikud.

Ajakiri oli 1936. aasta sügisnumber "Huvitav Žurnaal". Oli tõesti huvitav, lugeda võis Rootsi kuningast kuni kübaramoeni välja :)




Ülal esimeses lõigus mainitud kohvik Corso valmis mõni aasta varem, 1932, ja asus praeguses linnavalitsuse hoones Vabaduse väljak 7. Kohvikust on rohkem juttu siin, näha on ka Jaak Juske kogust pärit siseinterjööri foto.





Siin allpool järgmises lõigus on nüüd ära mainitud ka vennad Raidnad (enne 1936. aastat Freibergid), kellest Herbert Voldemar oli Eesti Wabariigi kõrgem ohvitser koloneli auastmes, Vabadusristi kavaler, lõpetanud diplomiga Kõrgemas Sõjakooli Tondil ja Prantsuse Kõrgemas Sõjakooli Pariisis ning olnud taktika õppejõud Kõrgemas Sõjakoolis Tondil ja sealsamas Kõrgema Sõjakooli ülem 1939-1940 kuni sõjakooli likvideerimiseni punaste tulekul 1940; Aarne (endise nimega Curt Mattias) oli Tartu Ülikoolis õppinud ja Ameerikas Columbia Ülikoolis end täiendanud insener ja raadioasjanduse pioneer ning mootorsportlane, hiljem Tormolen A.S juhatuses, ning Paul oli Tartu Ülikoolis majandust/kaubandust õppinud ärimees, kes mitmel korral tulnud Eesti meistriks.





Alumisel fotol on Herbert Raidna abikaasa Dagmar Raidna koos Herberti ja Dagmari poja Ivo Sven Raidnaga kuskil Põhja-Eesti pankrannikul, näha on ka Aarne Raidna auto Adler. Kolonel Herbert Raidna oli 1934-1938 sõjaväeatašee Poolas ja Rumeenias. Foto pärit samast ajakirjast (Huvitav Žurnaal, 1936 sügisnumber). 








No comments:

Post a Comment